menu
close
  • alert

UW PROBLEEM?
0472460872

HERFST- EN WINTERPERIODE

In de winterperiode passen vele dieren hun gedrag aan. Vooral kleine zoogdieren zoeken dan bescherming tegen regen, wind en kou. Maar ook sommige insectensoorten gedijen dan goed in de verwarmde omgeving van de huiselijke sfeer of professionele infrastructuur.

ga terug
Huismuis

HUISMUIS

beschrijving

De huismuis is een knaagdier dat zijn naam niet gestolen heeft. In de eerste plaats omdat het zich vooral in huizen ophoudt en zich via de mens nagenoeg over gans de wereld heeft verspreid. En in de tweede plaats omdat het diertje vooral schade toebrengt door knagen aan voedselvoorraden en/of de verpakkingen ervan maar ook aan draden en kabels. Op die manier kunnen ze voedsel bederven maar ook kortsluitingen en zelfs brand veroorzaken. Ook via uitwerpselen en urine maken ze vaak voedsel ongeschikt voor consumptie. In zeldzame gevallen kunnen ze ook ziektes overdragen.

De huismuis herken je aan de bruingrijze, zachte vacht, iets lichter van kleur op de buik dan op de rug. Ze hebben grote ogen en oren, een geringde, geschubde staart en een karakteristieke muffe geur. De staart is ongeveer even lang als de muis zelf.

Aanwezigheid herkennen

De aanwezigheid manifesteert zich het vaak door het vinden van zwarte ontlasting of door aangevreten kabels en verpakkingen. Eén enkele keer zie je een muis door de woning trippelen.

Bestrijding

De huismuis bestrijden we vaak met gif of de klassieke muizenvallen. Dode dieren worden begraven of door ons meegenomen.

Wie opteert voor een diervriendelijke oplossing kiest voor muizenvallen waarmee we de diertjes levend vangen. Daarna worden ze in de natuur uitgezet.

Het belangrijkste aspect in de bestrijding is het aanpassen van de eigen leefgewoontes: vermijden dat voedsel rondslingert, kasten dicht houden en eventueel afdichten, muren en vloeren afstrippen zodat gaten gedicht worden. Ook hiervoor doe je best een beroep op ons.

Bruine rat

beschrijving

De bruine rat heeft een vrij korte snuit en is, voor een knaagdier, stevig gebouwd. Het is één van de grotere soorten van het rattengeslacht. De bruine rat wordt tussen de 21 tot 29 cm lang (zonder staart). De bijna kale staart is korter dan het lichaam en meet 15 tot 23 cm. Het lichaamsgewicht varieert tussen de 150 en 500 gram. De bruine rat heeft kleine licht behaarde oren en over het algemeen een ruige grijsbruine vacht. De vacht is aan de buikzijde lichtgrijs van kleur al kunnen er heel wat variaties voorkomen.

Aanwezigheid herkennen

De bruine rat vestigt zich het liefst in een vochtige en niet te warme omgeving. De bruine rat voelt zich dus al snel ergens thuis, vooral in de buurt van de mens. Zijn favoriete habitats zijn kelders, kruipruimten, schuren, stallen, vuilnisbelten, graan- en houtopslagplaatsen, aan de rand van sloten en dijken, onder de grond in uitgebreide holen en op sommige plekken in de buurt van riolen en ander vervuild water.

Hij graaft een hol met een diameter van 65 tot 90 millimeter, vaak in een oever of onder een boomwortel, maar ook in de vlakke grond. Of hij maakt nesten onder vloeren, in hooimijten, tussen muren en in andere holle ruimtes rond woningen of bedrijfspanden en bijgebouwen ervan. Bij de ingang van het hol laat de rat meestal hopen aarde achter, die na verloop van tijd worden platgestampt. In open gebieden graven de dieren ondergrondse gangenstelsels, die zelden dieper gaan dan vijftig centimeter. Holen zijn bovengronds aan elkaar verbonden met paadjes.

Bestrijding

Om rattenplagen in te dammen, wordt vaak rattengif ingezet. In eerste instantie werden antistollingsmiddelen gebruikt. Dit had in het begin succes, totdat de dieren resistent werden tegen de eerste versie van deze middelen. Daarna werd een tweede generatie antistollingsmiddelen ingezet.

Tegenwoordig hebben veel steden en gemeenten een resem rattenvallen op hun grondgebied staan. Op privéterreinen kunnen wij hiervoor zorgen. Neem gerust contact op met ons.

Bruine rat
Zwarte rat

Zwarte rat

beschrijving

Ondanks zijn naam komt de zwarte rat in verschillende kleurvarianten voor. De kleur verschilt van zwart tot lichtbruin, de buikzijde is lichter van kleur. Zwart is wel de meest voorkomende kleur in stedelijke gebieden.

Een volwassen zwarte rat wordt 150 tot 240 mm lang en 145 tot 280 gram zwaar. De zwarte rat groeit zijn hele leven door. Hij heeft een staartlengte van 115 tot 260 mm, even lang of langer dan de rest van het lichaam. De staart heeft 200 tot 260 ringen.

De zwarte rat verschilt van de bruine rat door de langere, ruigere vacht, de grotere, dunner behaarde oren, de grotere ogen en de langere, dunnere staart.

Aanwezigheid herkennen

De aanwezigheid van de zwarte rat merk je op door te letten op voetsporen of staartafdrukken. Ook de aanwezigheid van de karakteristieke uitwerpselen (donker van kleur, rolletjes van ongeveer 1 cm lang met spitse uiteinden) is een teken aan de wand. De zwarte rat piept, krijst en schreeuwt niet alleen, hij maakt ook ultrasone geluiden waarop huisdieren kunnen reageren. Aangevreten voedsel maar ook kabels, isolatiemateriaal of verpakkingen wijzen eveneens op de aanwezigheid van de zwarte rat of soortgelijke knaagdieren.

Bestrijding

Observatie van het gedrag van de ratten in de omgeving van jouw woning of in jouw tuin vormen de basis van een efficiënte bestrijding. Eens vastgesteld waar de ratten vandaan komen, wat hun vluchtwegen en voedselbronnen zijn, starten we met de verdelging of verwijdering.

Allereerst is het noodzakelijk om de voedselbron waarop de ratten afkomen (groenten, kippenvoer, ...) weg te halen! Indien nodig verdelgen wij de ratten door gebruik van vallen en/of door gebruik van giftig lokaas.

Wanneer de vallen leeg blijven of het lokaas niet langer verdwijnt, is het probleem wellicht opgelost. Preventie doet daarna heropflakkering voorkomen. Vraag ons gerust om advies.